Materiale Magnetice

Informatii
EnciclopedieUltimele InformatiiCele mai vizionate InformatiiCele mai comentate InformatiiInformatii MedicaleAdauga InformatieComentarii Informatii
Publicitate
Materiale Magnetice

Pentru ca lumea in care traim este un “camp magnetic" dar pentru ca nu exista o definitie clara ,pentru a intelege mai bine acest termen incepem prin a explica prin ochii energetici,electrotehnici si tehnologiei avansate tehnicile prin care campul magnetic este produs de magneti permanenti si de conductoare care sunt parcurse de curent electric. Pentru ca lumea in care traim este un “camp magnetic" dar pentru ca nu exista o definitie clara ,pentru a intelege mai bine acest termen incepem prin a explica prin ochii energetici,electrotehnici si tehnologiei avansate tehnicile prin care campul magnetic este produs de magneti permanenti si de conductoare care sunt parcurse de curent electric. Cap V-Materiale magnetic moi Corespunzator destinatiei lor,la elaborarea materialelor magnetic moi se urmareste sa se obtina:
-inductie remanenta mica;
-camp coercitiv mic;
-inductie la saturatie cat mai ridicata;
-suprafat mica a ciclului de histerezis;
-pierderi mici prin histerezis.si curenti turbionari.
Caracteristicile magnetice ale materialelor magnetic moi sunt influentate de :compozitia chimica,incluziuni ,marimea particulelor ,metode de elaborare ,tratamente termice ,solicitari mecanice etc.Prelucrarile mecanice (taiere,stantare,gaurire ,presare etc.) inrautatesc proprietetile magetice,iar pentru eliminarea efectelor daunatoare ale acestor prelucrari,materialele magnetic moi se supun unor tratamente termice. Cele mai utilizate materiale magnetic moi sunt:fierul ,fonta ,otelul ,aliaje fier-siliciu ,aliaje fier-siliciu-aluminiu (alsifer) ,aliaje fier-nichel ,aliaje fier-cobalt ,ferit moi,peleicule feromagnetice ,aliaje termocompensatoare ,aliaje magnetostrictive si materiale magnetice speciale.
FIERUL
Fierul constituie baza celor mai multe materiale magnetice. Se disting mai multe sorturi de fier si anume:fierul tehnic pur,fierul electrolitic ,fierul carbonil.
Fierul tehnic pur are puritatea 99,50-99,90% si este cunoscut sub denumirea de :fier Armco, “fier suedez", fier magnetic.fier moale. Intre 815 si 1050 ⁰C ,precum si intre 200 si 430⁰C,materialul este fragil si in aceste domenii critice solicitarile trebuiesc evitate. Dupa prelucrari mecanice se recomanda un tratament special in atmosfera de hidrogen ,avand ca rezultat o sporire a permeabilitatii si o miscare a campului coercitiv. Fierul tehnic pur se foloseste la realizarea miezurilor massive ale circuitelor magetice care functioneaza in current continuu. Fierul electrolitic este obtinut prin electrolia si are un grad ridicat de puritate (contine mai putin de 0,05% impuritati). El se foloseste la fabricarea aliajelor alni si alnico sinterizate. Fierul carbonil este produs dupa metoda de rafinare Carbonil care necesita instalatii speciale, fiind un fiind un procedeu de rafinare destul de complicat. Acest material are puritate mrae si prezinta avantajul. Fata de fierul electrolytic,de a avea particule sferice, ceea ce il face utilizabil la fabricarea miezurilor sau torurilor folosite la frecvente inalte, cu pierderi magnetice mici.Se utilizeaza, de asemenea,la fabricarea magneto-dielectricilor (material compus dintr-un material izolant - de exemplu o rasina – in care este inglobata pulbere feromagnetica), folositi pentru aparatura de inalta frecventa. Magneto-dielectricii au rezistiviate electrica ridicata,datorita prezentei dielectricului in compozitia lor,si ca urmare, pierderile prin curenti turbionari, sunt reduse. Fierul electrolitic si fierul carbonil au proprietati magnetice superioare fierului tehnic pur ,datorita puritati lor ridicate.
FONTA
Fonta este un aliaj de fier cu carbon, avand procentul cel mai ridicat de carbon (intre 2,06 si 4%). Caracteristicile mecanice si magnetice ale fontei sunt net inferioare celor ale otelului. Fontele se utilizeaza la indicatii pana la 1 T, in circuite magnetice de current continuu (de exemplu, carcase de masinile ectrice de curent continuu).
OTELUL
Otelul se elaboreaza din fonta prin reducerea procentului de carbon (intre 0,04% si 2,06%). Otelurile se folosesc in circuitele magnetice supuse la solicitari mecanice pronuntate , in special unde se cere elasticitate mare. Avand proprietati magnetice net superioare fata de fonta ,otelul se utilizeaza cu precadere chiar si la piesele strabatute de fluxul magnetic, dar care u sunt solicitate mechanic in mod deosebit ,deoarece astfel se realizeaza piesele de dimensiuni mult mai mici,deci constructii mai economice.
ALIAJE FIER-SILICIU
Aliajele fier-siliciu sunt materiale magnetice cala mai utilizate in domeniu electrotehnic, deoarece au proprietati magnetice bune si cost redus. Siliciu contribuie la marirea rezistivitatii aliajului si implicit la reducerea pierderilor prin curenti turbionari.Cu un procent de 6-7%siliciu s-ar obtine un aliaj magnetic ideal ,dar fragilitatea aliajului nu permite o prelucrare la cald decat pentru un continut de cel mult 4,5% siliciu si pentru prelucrarea la rece la cel mult 3,3% siliciu. Un dezavantaj al siliciului in aliaj consta in reducerea inductiei la saturatie cu 0,057%-0,058% T pentru fiecare procent de siliciu. Pentru realizarea circuitelor magnetice care functioneaza in current alternative, la frecventa industriala, se utilizaeaza table (tole) subtiri realizate din tabla silicioasa laminate la cald sau la rece. Tabla silicioasa laminate la cald are grosimi de 0,3 ; 0,35 ; 0,5 mm.Tolele se izoleaza intre ele prin oxidare ,prin lacuire sau prin printr-un strat de hartie. Tabla silicioasa laminate la rece, cunoscuta sub denumirea de tabla texturata ,are in directia laminarii caracteristice magnetice sperioare tablei laminate la cald si are o suprafata mai neteda. Tabla texturata prezinta proprietati magnetice superioare (permeabilitate magnetica mare si pierderi in fier mici) numai in cazul in care directia fluxului magnetic in material coincide cu directia laminarii. Grosimea acestor table sunt de 0,35 ; 0,30 ; 0,20 ; 0,10 ; 0,05 ; mm. Izolatia acestor table este de tip ceramic (oxid de calciu numit carlit ) sau pe baza de fosfati.
ALIAJE FIER-SILICIU-ALUMINIU
Acest aliaj cunoscut sub denumirea de alsifer,se obtine prin sinterizarea pulberilor si contine 9.5% siliciu , 5,5% aluminiu si restul fier. Are caracteristici magnetice foarte bune si este utilizat la fabricarea de ecrane magnetice,de carcase pentru masini si aparate electricie.
ALIAJE FIER-NICHEL
Aceste aliaje sunt cunoscute sub denumirea de permalloy si s caracterizeaza prin permaeabilitate magnetica foarte mare , camp coercitiv si pierderi magnetice mici. Caracteristicile magnetice ale acestor aliaje depinde de compozitia ,puritatea elementelor componente ,tehnologia de elaborare , precum si de tratamentectermice la care au fost supuse. Aceste aliaje contin nichel intre 35 si 80% si , in functie de procentul de nichel si de tratamentul termic aplicat se deosebesc:
-aliaje fier-nichel cu permeabilitate mare(cu denumiri comerciale ca superamalloy , 79-permalloy, permalloy C) a caraor permaeabilitate maxima μmax atinge valori de 800000-1200000
-aliaje cu ciclu de hiserezis dreptunghiular, avand 50% nichel si la care prin laminari la rece si tratamente termice se obtine raport Br/Bs egal cu 0,80-0,95 (sunt cunoscute sub denumirile comerciale deltamax,premalloy G,permenorom 5000 Z etc.);
-aliaje cu permeabilitate consatanta(cunoscuta sub denumirea de perminvar-permeabilitate invariabila) au in general permeabilitate mica,dar care ramane constanta in domeniul campurilor magnetice slabe.
La aliajele perminvar campurile magnetice maxime prescrise un trebuie depasite,altfel materialul se degradeaza din punct de vedere magnetic.
ALIAJE FIER-COBALT
Aceste aliaje au inductie de saturatie mare,datorita procentului ridicat de cobalt (intre 35 si 50%). Aliajul fiind foarte casant se prelucreaza greu; de aceea , i se adauga 2% vanadium,care faciliteaza prelucrarile mecanice. Aliajel fier-cobalt sunt cunoscute sub denumirile comerciale de: permendur , hyperco,hyperm,vacodur etc.
8.FERITE MAGNETIC MOI
Aceste aliaje sunt folosite cu precadere la frecvente inalte ,deoarece au rezistivitate mare ajungand pana la 10Ω cm. Feritele au avantajul ca pot fi folosite la realizarea pieselor compacte,cu pierderi prin curenti turbionari acceptabile. Feritele se compun din oxizi de fier cu oxizi ai altor metale ca mangan,nichel,zinc,magneziu,cobalt,litiu etc. In comparatie cu materialele maetalice,feritele au permeabilitate si inductie reduse.
FERITE MAGNETIC MOI
Aceste aliaje sunt folosite cu precadere la frecvente inalte ,deoarece au rezistivitate mare ajungand pana la 10Ω cm. Dupa realizarea peliculelor cu grosimi extreme de mici,avand ca rezultat micsorarea substantiala a curentilor turbionali,sunt magnetizate. Se utilizeaza la frecvente inalte.
ALIAJE TERMOCOMPENSATOARE
Aliaje termocompensatoare sunt caracerizate prin permeabilitae creste cu scaderea temperaturii. Aceste alaije sunt folosite la compenasatoare erorilor de temperatura a magnetilor permanenti,la care fluxul creste cu scaderea temperaturii.Prin suntarea magnetului (aplicarea pe magnetde benzzi termcompensatoare pe diferite grosimi) cu o banda termocompensatoare se regleaza fluxul,pentru a fi mentinut constant,in anumite zone ale circuitului magnetic,pentru un anumit domeniu de temperature. Aliajele termocompensatoare sunt pe baza de nichel-fier (cele mai des folosite), nichel-crom-fier-fier,nichel-cupru,nichel-siliciu-fier.

Sursa: www.scritube.com

Pentru ca lumea in care traim este un “camp magnetic" dar pentru ca nu exista o definitie clara ,pentru a intelege mai bine acest termen incepem prin a explica prin ochii energetici,electrotehnici si tehnologiei avansate tehnicile prin care campul magnetic este produs de magneti permanenti si de conductoare care sunt parcurse de curent electric. Pentru ca lumea in care traim este un “camp magnetic" dar pentru ca nu exista o definitie clara ,pentru a intelege mai bine acest termen incepem prin a explica prin ochii energetici,electrotehnici si tehnologiei avansate tehnicile prin care campul magnetic este produs de magneti permanenti si de conductoare care sunt parcurse de curent electric. Cap V-Materiale magnetic moi Corespunzator destinatiei lor,la elaborarea materialelor magnetic moi se urmareste sa se obtina:
-inductie remanenta mica;
-camp coercitiv mic;
-inductie la saturatie cat mai ridicata;
-suprafat mica a ciclului de histerezis;
-pierderi mici prin histerezis.si curenti turbionari.
Caracteristicile magnetice ale materialelor magnetic moi sunt influentate de :compozitia chimica,incluziuni ,marimea particulelor ,metode de elaborare ,tratamente termice ,solicitari mecanice etc.Prelucrarile mecanice (taiere,stantare,gaurire ,presare etc.) inrautatesc proprietetile magetice,iar pentru eliminarea efectelor daunatoare ale acestor prelucrari,materialele magnetic moi se supun unor tratamente termice. Cele mai utilizate materiale magnetic moi sunt:fierul ,fonta ,otelul ,aliaje fier-siliciu ,aliaje fier-siliciu-aluminiu (alsifer) ,aliaje fier-nichel ,aliaje fier-cobalt ,ferit moi,peleicule feromagnetice ,aliaje termocompensatoare ,aliaje magnetostrictive si materiale magnetice speciale.
FIERUL
Fierul constituie baza celor mai multe materiale magnetice. Se disting mai multe sorturi de fier si anume:fierul tehnic pur,fierul electrolitic ,fierul carbonil.
Fierul tehnic pur are puritatea 99,50-99,90% si este cunoscut sub denumirea de :fier Armco, “fier suedez", fier magnetic.fier moale. Intre 815 si 1050 ⁰C ,precum si intre 200 si 430⁰C,materialul este fragil si in aceste domenii critice solicitarile trebuiesc evitate. Dupa prelucrari mecanice se recomanda un tratament special in atmosfera de hidrogen ,avand ca rezultat o sporire a permeabilitatii si o miscare a campului coercitiv. Fierul tehnic pur se foloseste la realizarea miezurilor massive ale circuitelor magetice care functioneaza in current continuu. Fierul electrolitic este obtinut prin electrolia si are un grad ridicat de puritate (contine mai putin de 0,05% impuritati). El se foloseste la fabricarea aliajelor alni si alnico sinterizate. Fierul carbonil este produs dupa metoda de rafinare Carbonil care necesita instalatii speciale, fiind un fiind un procedeu de rafinare destul de complicat. Acest material are puritate mrae si prezinta avantajul. Fata de fierul electrolytic,de a avea particule sferice, ceea ce il face utilizabil la fabricarea miezurilor sau torurilor folosite la frecvente inalte, cu pierderi magnetice mici.Se utilizeaza, de asemenea,la fabricarea magneto-dielectricilor (material compus dintr-un material izolant - de exemplu o rasina – in care este inglobata pulbere feromagnetica), folositi pentru aparatura de inalta frecventa. Magneto-dielectricii au rezistiviate electrica ridicata,datorita prezentei dielectricului in compozitia lor,si ca urmare, pierderile prin curenti turbionari, sunt reduse. Fierul electrolitic si fierul carbonil au proprietati magnetice superioare fierului tehnic pur ,datorita puritati lor ridicate.
FONTA
Fonta este un aliaj de fier cu carbon, avand procentul cel mai ridicat de carbon (intre 2,06 si 4%). Caracteristicile mecanice si magnetice ale fontei sunt net inferioare celor ale otelului. Fontele se utilizeaza la indicatii pana la 1 T, in circuite magnetice de current continuu (de exemplu, carcase de masinile ectrice de curent continuu).
OTELUL
Otelul se elaboreaza din fonta prin reducerea procentului de carbon (intre 0,04% si 2,06%). Otelurile se folosesc in circuitele magnetice supuse la solicitari mecanice pronuntate , in special unde se cere elasticitate mare. Avand proprietati magnetice net superioare fata de fonta ,otelul se utilizeaza cu precadere chiar si la piesele strabatute de fluxul magnetic, dar care u sunt solicitate mechanic in mod deosebit ,deoarece astfel se realizeaza piesele de dimensiuni mult mai mici,deci constructii mai economice.
ALIAJE FIER-SILICIU
Aliajele fier-siliciu sunt materiale magnetice cala mai utilizate in domeniu electrotehnic, deoarece au proprietati magnetice bune si cost redus. Siliciu contribuie la marirea rezistivitatii aliajului si implicit la reducerea pierderilor prin curenti turbionari.Cu un procent de 6-7%siliciu s-ar obtine un aliaj magnetic ideal ,dar fragilitatea aliajului nu permite o prelucrare la cald decat pentru un continut de cel mult 4,5% siliciu si pentru prelucrarea la rece la cel mult 3,3% siliciu. Un dezavantaj al siliciului in aliaj consta in reducerea inductiei la saturatie cu 0,057%-0,058% T pentru fiecare procent de siliciu. Pentru realizarea circuitelor magnetice care functioneaza in current alternative, la frecventa industriala, se utilizaeaza table (tole) subtiri realizate din tabla silicioasa laminate la cald sau la rece. Tabla silicioasa laminate la cald are grosimi de 0,3 ; 0,35 ; 0,5 mm.Tolele se izoleaza intre ele prin oxidare ,prin lacuire sau prin printr-un strat de hartie. Tabla silicioasa laminate la rece, cunoscuta sub denumirea de tabla texturata ,are in directia laminarii caracteristice magnetice sperioare tablei laminate la cald si are o suprafata mai neteda. Tabla texturata prezinta proprietati magnetice superioare (permeabilitate magnetica mare si pierderi in fier mici) numai in cazul in care directia fluxului magnetic in material coincide cu directia laminarii. Grosimea acestor table sunt de 0,35 ; 0,30 ; 0,20 ; 0,10 ; 0,05 ; mm. Izolatia acestor table este de tip ceramic (oxid de calciu numit carlit ) sau pe baza de fosfati.
ALIAJE FIER-SILICIU-ALUMINIU
Acest aliaj cunoscut sub denumirea de alsifer,se obtine prin sinterizarea pulberilor si contine 9.5% siliciu , 5,5% aluminiu si restul fier. Are caracteristici magnetice foarte bune si este utilizat la fabricarea de ecrane magnetice,de carcase pentru masini si aparate electricie.
ALIAJE FIER-NICHEL
Aceste aliaje sunt cunoscute sub denumirea de permalloy si s caracterizeaza prin permaeabilitate magnetica foarte mare , camp coercitiv si pierderi magnetice mici. Caracteristicile magnetice ale acestor aliaje depinde de compozitia ,puritatea elementelor componente ,tehnologia de elaborare , precum si de tratamentectermice la care au fost supuse. Aceste aliaje contin nichel intre 35 si 80% si , in functie de procentul de nichel si de tratamentul termic aplicat se deosebesc:
-aliaje fier-nichel cu permeabilitate mare(cu denumiri comerciale ca superamalloy , 79-permalloy, permalloy C) a caraor permaeabilitate maxima μmax atinge valori de 800000-1200000
-aliaje cu ciclu de hiserezis dreptunghiular, avand 50% nichel si la care prin laminari la rece si tratamente termice se obtine raport Br/Bs egal cu 0,80-0,95 (sunt cunoscute sub denumirile comerciale deltamax,premalloy G,permenorom 5000 Z etc.);
-aliaje cu permeabilitate consatanta(cunoscuta sub denumirea de perminvar-permeabilitate invariabila) au in general permeabilitate mica,dar care ramane constanta in domeniul campurilor magnetice slabe.
La aliajele perminvar campurile magnetice maxime prescrise un trebuie depasite,altfel materialul se degradeaza din punct de vedere magnetic.
ALIAJE FIER-COBALT
Aceste aliaje au inductie de saturatie mare,datorita procentului ridicat de cobalt (intre 35 si 50%). Aliajul fiind foarte casant se prelucreaza greu; de aceea , i se adauga 2% vanadium,care faciliteaza prelucrarile mecanice. Aliajel fier-cobalt sunt cunoscute sub denumirile comerciale de: permendur , hyperco,hyperm,vacodur etc.
8.FERITE MAGNETIC MOI
Aceste aliaje sunt folosite cu precadere la frecvente inalte ,deoarece au rezistivitate mare ajungand pana la 10Ω cm. Feritele au avantajul ca pot fi folosite la realizarea pieselor compacte,cu pierderi prin curenti turbionari acceptabile. Feritele se compun din oxizi de fier cu oxizi ai altor metale ca mangan,nichel,zinc,magneziu,cobalt,litiu etc. In comparatie cu materialele maetalice,feritele au permeabilitate si inductie reduse.
FERITE MAGNETIC MOI
Aceste aliaje sunt folosite cu precadere la frecvente inalte ,deoarece au rezistivitate mare ajungand pana la 10Ω cm. Dupa realizarea peliculelor cu grosimi extreme de mici,avand ca rezultat micsorarea substantiala a curentilor turbionali,sunt magnetizate. Se utilizeaza la frecvente inalte.
ALIAJE TERMOCOMPENSATOARE
Aliaje termocompensatoare sunt caracerizate prin permeabilitae creste cu scaderea temperaturii. Aceste alaije sunt folosite la compenasatoare erorilor de temperatura a magnetilor permanenti,la care fluxul creste cu scaderea temperaturii.Prin suntarea magnetului (aplicarea pe magnetde benzzi termcompensatoare pe diferite grosimi) cu o banda termocompensatoare se regleaza fluxul,pentru a fi mentinut constant,in anumite zone ale circuitului magnetic,pentru un anumit domeniu de temperature. Aliajele termocompensatoare sunt pe baza de nichel-fier (cele mai des folosite), nichel-crom-fier-fier,nichel-cupru,nichel-siliciu-fier.

Sursa: www.scritube.com

Publicitate

SURSA 03 e-referate.ro

Peste o anumită temperatură, substanţele ferimagnetice - care prezintă o magnetizare spontană - devin paramagnetice, adică ordinea magnetică dispare. Scopul acestei îl reprezintă determinarea acestei temperaturi, numită temperatura Curie ferimagnetică. În cazul materialelor magnetice, există două tipuri de magnetizaţii: magnetizaţie permanentă, dacă materialul este magnetizat intrinsec, indiferent de prezenţa unui câmp magnetic extern şi magnetizaţie temporară, dacă materialul capătă proprietăţi magnetice sub acţiunea câmpului magnetic extern. După forma legii de magnetizaţie temporară M M (H) există două tipuri de materiale magnetice:
a) Materiale magnetice liniare, pentru care M H t m = χ , unde m χ este o constantă de material adimensională, numită susceptibilitate magnetică. Din această categorie fac parte:
a1 ) materialele diamagnetice, care au susceptibilitatea magnetică foarte mică, negativă şi practic independentă de temeratură. Aceste substanţe sunt slab respinse de un magnet permanent sau sunt deplasate spre regiunile cu câmp mai slab într-un câmp magnetic neuniform. Majoritatea compuşilor anorganici şi practic toţi compuşii organici sunt diamagnetici. Diamagnetismul este o proprietate a fiecărui atom sau molecule. Când este observată o altă comportare a unei anumite substanţe, acest lucru apare deoarece diamagnetismul este întrecut de un efect diferit şi mai puternic decât el.
a2 ) materialele paramagnetice, care au 0 m χ > , dar cu valori destul de mici. Acestea sunt substanţe la care atomii au momente magnetice nenule, care în mod natural sunt orientate haotic, datorită agitaţiei termice. Un câmp magnetic extern le poate orienta parţial în sensul lui, corpul magnetizându-se, însă foarte slab. La temperaturi înalte şi pentru câmpuri de intensitate mică, susceptibilitatea magnetică satisface legea lui Curie: T const. m χ = .
b) Materiale magnetice neliniare, pentru care susceptibilitatea magnetică depinde de intensitatea câmpului magnetic aplicat. Din această categorie fac parte materialele feromagnetice, ferimagnetice şi antiferomagnetice.
b1 ) Materialele feromagnetice sunt caracterizate de o susceptibilitate magnetică pozitivă foarte mare, dependentă de câmpul magnetic aplicat. Curba de magnetizare M f (H) = se numeşte în acest caz curbă (ciclu) de histerezis (fig.1) şi este caracterizată de
următoarele mărimi: Hc - câmp coercitiv; Br - inducţie remanentă; Bs - inducţie de saturaţie.


 
  Comenteaza informatia
Nume: *
E-mail: *
Titlu: *
Comenteaza: *
Scrie codul: *
  Voteaza si trimite comentariul: *
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Enciclopedie
Istoria automobilului ...
Inca din cele mai vechi timpuri, omul a cautat metode prin care sa poata transporta diferite materiale sau hrana de la distante mult mai mari. Astfel, el a construit, folosindu-si inteligenta cu care este inzestrat, diferite mijloace de ...
Energia Eoliana ...
Vantul este miscarea aerului datorata maselor de aer cu temperaturi diferite. Temperaturile diferite sunt cauzate de masele de apa si pamant care absorb diferit caldura soarelui. La scara globala miscarile masive de aer sunt cauzate de ...
Becuri incandscente ...
Pe masura ce Uniunea Europeana stabileste standarde tot mai ridicate privind eficienta energetica, solutiile pentru iluminatul locuintelor devin tot mai ecologice. În fiecare casa, in medie, exista in jur de 10 – 15 becuri, ...
Istoria bicicletei ...
Bicicleta este un vehicul rutier cu doua roti asezate in linie una in spatele celeilalte, ce se pune in miscare prin actionarea cu picioarele a doua pedale. De cele mai multe ori, bicicleta este folosita pentru transportarea unei singure ...
Istoria avionului ...
Considerat un vis nerealizabil, zborul i-a pasionat pe oameni si i-a facut sa nascoceasca diverse si ciudate masinarii cu care sa incerce sa se ridice in vazduh. Dar, abia acum un secol, fratii Wright au reusit in premiera, in America, ...
Istoria armelor ...
In cele mai vechi timpuri, producerea de arme (care coincideau adesea cu instrumentele de munca, utilizate atat pentru vanarea animalelor cat si pentru operatiile de atac si aparare fata de alte fiinte umane) a mers in pas cu diferitele ...
Microprocesoare ...
Microprocesorul a aparut pentru prima data in jurul anului 1970 si a fost folosit pentru prima data la calculatoarele de buzunar. În prezent el, microprocesorul, este folosit din ce in ce mai des si reprezinta elementul de baza a ...
Mihai Eminescu

Ana Aslan

Alexandru Ioan Cuza
Publicitate
Henri Coanda

Albert Einstein
Anunturi Gratuite  |  Anunturi Imobiliare  |  Anunturi Gratuite  |  Anunturi auto, Vanzari auto

Materiale Magnetice

Administrare Ipedia.ro

copyright-footer

2007 - 2018 Ipedia.ro